دیفای

وام ارز دیجیتال چیست؟ راهنمای جامع دریافت [معرفی بهترین پلتفرم وام دهی]

اگر در کیف پولتان ارز دیجیتال دارید و نمی‌خواهید آن‌ها را بفروشید، اما همین حالا به پول نیاز دارید و نمی‌توانید آن را از جایی تهیه کنید یک راه‌حل عالی می‌تواند رفتن به سراغ پلتفرم‌هایی باشد که وام ارز دیجیتال می‌دهند! وام‌های ارز دیجیتال با وامی‌که بانک‌های سنتی می‌گیرید تفاوت دارند (و شاید بهتر باشند!) و دردسرهای معمول این وام‌های سنتی را ندارند. بیایید در این مقاله با 0 تا 100 وام‌های ارز دیجیتال آشنا شویم.

وام ارز دیجیتال چیست؟

در وام‌دهی ارز دیجیتال (crypto lending)، می‌توانید ارز مورد نیازتان را قرض بگیرید یا دارایی دیجیتالتان را به دیگران قرض بدهید و سود دریافت کنید.

استفاده از وام‌های ارز دیجیتال در میان دارندگان دارایی‌های دیجیتال که قصد فروش دارایی‌های خود را ندارند، محبوبیت پیدا کرده است.

تصور کنید در شرایط اضطراری قرار گرفته‌اید و همین حالا به پول نیاز دارید اما نمی‌خواهید ارزهای دیجیتالتان را نقد کنید. این دارایی نمی‌تواند مشکلتان را حل کند، در حالی که می‌توانید از آن به عنوان وثیقه استفاده کنید و در مدت کوتاهی مبلغ موردنیازتان را از یک پلتفرم وام‌دهی دریافت کنید.

پس از مدت مشخصی وام را بازپرداخت می‌کنید و دوباره ارز دیجیتالتان را پس می‌گیرید.

وامدهی ارز دیجیتال چگونه انجام می‌شود؟

در این بخش با سازوکار وام ارز دیجیتال برای وام گیرنده و وام دهنده آشنا می‌شوید.

وام دیجیتال برای وام گیرنده

در وام‌های ارز دیجیتال، وام گیرنده از دارایی‌های دیجیتالی خود به عنوان وثیقه استفاده می‌کند، درست مانند استفاده از سند خانه به عنوان وثیقه برای دریافت وام مسکن از بانک!

برای دریافت وام در قالب ارز دیجیتال، وام گیرنده دارایی‌های رمز ارزی خود را وثیقه می‌گذارد و سپس وام را به مرور زمان پرداخت کرده و وثیقه خود را پس می‌گیرد.

در واقع شما دارید در هنگام نیاز به پول، از ارزش دارایی دیجیتالتان برای رفع نیازتان استفاده می‌کنید بدون اینکه دارایی دیجیتالتان را فروخته باشید.

دریافت وام ارز دیجیتال حتی بدون وثیقه هم در قالب فلش لون امکان‌پذیر است، اما این روش چندان ساده نیست. پس قبل از اینکه به گرفتن وام ارز دیجیتال بدون وثیقه فکر کنید، بهتر است با پلتفرم‌ها و انواع روش‌های وام‌دهی آشنا شوید.

مقدار وامی‌که می‌توانید دریافت کنید بر اساس میزان وثیقه‌ای که می‌توانید تأمین کنید از طریق نسبت وام به ارزش دارایی (LTV) محاسبه می‌شود. به عنوان مثال، اگر نسبت LTV یک پلتفرم وام دهی 50 درصد باشد، به این معنی است که برای دریافت وام 5000 دلاری باید 10000 دلار ارز دیجیتال به عنوان وثیقه داشته باشید.

شایان ذکر است که اگرچه شما هنوز صاحب ارز دیجیتالی هستید که به عنوان وثیقه در پلتفرم قرار داده‌اید، اما تا حدودی کنترلتان بر این دارایی‌ها را از دست می‌دهید؛ مثلاً تا زمانی که وام را به صورت کامل پس ندهید حق دسترسی به ارزها و فروش آن‌ها را نخواهید داشت.

وام ارز دیجیتال برای سرمایه‌گذاران

در طرف دیگر فرآیند وام دهی ارزهای دیجیتال، افراد سرمایه‌گذاران قرار دارند. سرمایه‌گذاران دارایی‌های دیجیتال بلااستفاده خود را در یک صندوق وام دهی واریز می‌کنند. پلتفرم وام‌دهی که بر کل فرآیند وام دهی نظارت دارد، این صندوق را مدیریت می‌کند.

برای درک بهتر موضوع، به این مثال توجه کنید:

فرض کنید 10 سکه از یک ارز دیجیتال دارید که قصد فروش یا معامله کردن با آن‌ها را ندارید. تصمیم می‌گیرید با این دارایی درآمد غیرفعالی کسب کنید، پس آن‌ها را به یک پلتفرم وام‌دهی قرض می‌دهید.

سپس، هر هفته یا هر ماه، در ازای آن سود دریافت می‌کنید. نرخ‌های بهره در وام‌های کریپتو بسیار متفاوت است و میزان سود دریافتی شما به پلتفرم انتخابی و نوع دارایی بستگی دارد.

نرخ بهره وام استیبل کوین‌ها ممکن است بین 3 تا 7 درصد یا تا 17 درصد باشد.

اما اگر وام گیرنده قادر به بازپرداخت وام نباشد یا نخواهد وام را پرداخت کند، سرمایه‌گذار می‌تواند از وثیقه‌ای وام گیرنده برای دریافت وام ارائه کرده بود استفاده کند و با فروش آن ضرر خود را پوشش دهد.

فرایند وام دهی ارز دیجیتال مرحله به مرحله

فرایند مرحله به مرحله وام‌دهی ارز دیجیتال چگونه است؟

مسئله اصلی در این فرآیند، متصل کردن وام دهندگان و وام گیرندگان از طریق شخص ثالث (پلتفرم وام دهی) است که به عنوان یک واسطه عمل می‌کند.

مراحل کلی در فرآیند وام دهی ارزهای دیجیتال به شرح زیر است:

  • وام گیرنده یک پلتفرم وام دهی را انتخاب می‌کند و مبلغ وام مورد نیازش را در آن اعلام می‌کند. بر خلاف وام‌های بانکی، در وام ارز دیجیتال خبری از فرآیندهای طولانی و خسته‌کننده نیست.
  • بر اساس میزان وام مورد نظر درخواست کننده، پلتفرم مقدار ارز دیجیتالی که او باید به عنوان وثیقه تأمین کند را بر اساس نسبت LTV محاسبه می‌کند.
  • وام گیرنده وثیقه لازم را در قالب ارز دیجیتال به پلتفرم می‌دهد.
  • سرمایه‌گذار وام را از طریق پلتفرم سرمایه‌گذاری تأمین می‌کند.
  • وام گیرنده مبلغ کامل وام به اضافه بهره وام را در یک بازه زمانی معین بازپرداخت می‌کند. (وام گیرنده می‌تواند وام را زودتر از موعد نیز بازپرداخت کند.)
  • سرمایه‌گذار سهم خود از سود وام را به طور منظم دریافت می‌کند.
  • وام گیرنده پس از بازپرداخت کل وام، وثیقه خود را پس می‌گیرد.

اگرچه هر پلتفرم وام دهی قوانین و رویه‌های خاص خود را دارد، اما روند کلی دادن و گرفتن وام در همه پلتفرم‌ها یکسان است.

نحوه انتخاب پلتفرم وام دهی ارز دیجیتال

پیدا کردن پلتفرم وام‌دهی مطمئن که بتواند نیازهای وام گیرنده را برآورده کند بسیار مهم است. در انتخاب پلتفرم وام دهی باید به چند عامل مهم توجه کرد، از جمله:

نرخ بهره: نرخ سود یکی از عوامل اصلی در انتخاب پلتفرم وام دهی است. انتخاب پلتفرم دارای نرخ بهره مناسب در هزینه‌ها صرفه‌جویی می‌کند. پلتفرم‌هایی وجود دارند که نرخ بهره آن‌ها کمتر از 10 درصد یا حتی 0 درصد است.

اعتبار پلتفرم: یکی دیگر از عوامل مهم در انتخاب پلتفرم وام‌دهی مناسب، بررسی سابقه پلتفرم از نظر خطرات ایمنی است. ارزهای دیجیتال به هدف اصلی حملات سایبری تبدیل شده‌اند.

تحقیقات نشان می‌دهد که کلاه‌برداری و سرقت در پلتفرم‌های دیفای در سال 2021 بیش از 10 میلیارد دلار بوده است. بنابراین، به دنبال پلتفرم‌هایی باشید که در وب‌سایتشان موارد حفاظتی امنیتی را اعلام می‌کنند.

هزینهها: هزینه‌های دریافت وام چند پلتفرم را برای دارایی‌های دیجیتال مختلف مقایسه کنید. به خاطر داشته باشید که اگر ارزهای دیجیتال متفاوتی دارید، لازم نیست از یک پلتفرم برای همه آن‌ها استفاده کنید.

مدت زمان وام: هنگام انتخاب پلتفرم‌های وام‌دهی ارز دیجیتال حتماً پارامترهای مربوط به مدت بازپرداخت وام را بررسی کنید. ببینید که آیا مدت وام ثابت یا قابل انعطاف است.

وثیقه: کسب اطلاع از میزان وثیقه لازم برای وام گیرندگان بسیار مهم است. با مراجعه به پلتفرم‌های مختلف، از مقدار وثیقه‌ای که برای دریافت وام باید پرداخت کنید اطلاع کسب کنید.

محدودیت‌های جغرافیایی: برخی از سایت‌های وام‌دهی ارز دیجیتال محدودیت جغرافیایی دارند. محدودیت به این معنی است که بسته به جایی که زندگی می‌کنید، ممکن است واجد شرایط استفاده از یک پلتفرم خاص نباشید.

اگر قصد سرمایه‌گذاری در پلتفرم‌های وام‌دهی را دارید، باید بین پلتفرم‌های وام دهی خودکار و دستی یکی را انتخاب کنید. بیشتر افراد پلتفرم‌های خودکار را انتخاب می‌کنند برای اینکه مطمئن هستند که سود سرمایه خود را به صورت منظم دریافت می‌کنند.

بهترین پلتفرم‌های وام دهی ارز دیجیتال در جهان

حالا که با نحوه انتخاب پلتفرم وام دهی آشنا شدید شاید این سؤال برایتان پیش بیاید که بهترین پلتفرم وام دهی در دنیا کدام است. البته، نمی‌توان پاسخ قاطعی به این سوال داد، چرا که هیچ دو پلتفرمی دقیقاً به یک شکل عمل نمی‌کنند.

با این حال، برخی از محبوب‌ترین پلتفرم‌های وام‌دهی ارزهای دیجیتال عبارت‌اند از:

بلاکفای

بلاکفای (BlockFi) یک پلتفرم جامع و کامل برای علاقه‌مندان به ارزهای دیجیتال است و امکان خرید، فروش و معاملات ارزهای دیجیتال را فراهم می‌کند. بلاکفای با مدیریت بیش از 10 میلیون دلار دارایی رمز ارزی به یکی از محبوب‌ترین پلتفرم‌های وام دهی کریپتو تبدیل شده است.

پلتفرم بلاکفای کارمزد معاملاتی ندارد و کاربران می‌توانند در این سایت برای دریافت کارت اعتباری پاداشی درخواست دهند. در بلاکفای کاربران می‌توانند تا 50 درصد از ارزش وثیقه ارز دیجیتالشان وام دریافت کنند.

علاوه بر این، بلاکفای از شیوه‌های امنیتی مختلف از جمله احراز هویت (KYC) برای جلوگیری از فعالیت‌های کلاه‌برداری استفاده می‌کند.

آوی

پلتفرم آوی (Aave) به ارائه وام‌های آنی یا فلش لون که نیازی به وثیقه ندارند و دریافت آن‌ها آنی است، مشهور است. این وام در میان معامله‌گرانی که می‌خواهند از اختلاف قیمت یک ارز در دو صرافی مختلف سود فوری کسب کنند طرفدار دارد.

پلتفرم آوی بر بلاکچین اتریوم مستقر است و از نوع دیفای است و برای وام‌دهی نیاز به احراز هویت ندارد.

بایننس

با توجه به اینکه بایننس بزرگ‌ترین صرافی ارزهای دیجیتال در جهان است، جای تعجب نیست که این پلتفرم در بسیاری از لیست‌های «بهترین» پلتفرم‌های وام‌دهی ارز دیجیتال قرار داشته باشد.

بایننس یکی از بهترین پلتفرم‌های وام‌دهی از نظر نرخ پایین کارمزدها است. کاربران می‌توانند از کارمزد ثابت 0.1 درصدی برای معاملات اسپات و 0.5 درصدی برای خرید/فروش ارزهای دیجیتال استفاده کنند.

همچنین در صورت استفاده از توکن رسمی بایننس، یعنی BNB برای پرداخت کارمزد، می‌توانید 25 درصد تخفیف کارمزد معاملاتی دریافت کنید.

سلسیوس

سلسیوس (Celsius) در مدت زمان کوتاهی به یکی از مطرح‌ترین پلتفرم‌های وام ارز دیجیتال تبدیل شده است. در واقع، سلسیوس بیش از 1 میلیارد دلار دارایی دیجیتال به کاربران خود پرداخت کرده است (بیش از هر پلتفرم دیگری).

در پلتفرم سلسیوس، کاربران می‌توانند با وام دادن ارز دیجیتال خود تا 17 درصد سود سالانه (APY) به صورت پرداخت هفتگی کسب کنند.

در سلسیوس می‌توان 46 دارایی دیجیتال مختلف از جمله استیبل کوین‌ها را به دیگران وام داد. نرخ بهره وام‌های سلسیوس برای وام گیرندگان گاهی بسیار کم، حتی کمتر از 1 درصد، است.

سلسیوس برای قرض گرفتن، انتقال یا قرض دادن هیچ کارمزدی از کاربران نمی‌گیرد.

کوین لون

کوین لون (CoinLoan) یکی از پلتفرم‌های پیشگام وام دهی در دنیای ارزهای دیجیتال به حساب می‌آید. در حال حاضر، کوین لون خدمات وام را در قالب استیبل کوین‌های مختلف، ارزهای فیات و ارزهای دیجیتال (از جمله برخی از ارزهای خاص مانند مونرو) برای کاربران سراسر جهان ارائه می‌کند.

در کوین لون کاربران می‌توانند چندین وام مختلف را به طور هم‌زمان دریافت کنند، که این کار می‌تواند به مدیریت ریسک سرمایه آن‌ها کمک کند.

بهترین پلتفرم‌های وام‌دهی دیفای

در وام‌های دیفای واسطه‌ها نقشی ندارند، وام‌گیرندگان دسترسی سریع‌تری به وام دارند و وام‌دهندگان بازده بیشتری دریافت می‌کنند. دیفای یک بازار جهانی و شبانه‌روزی است که هر کسی که به اینترنت متصل است می‌تواند بدون نیاز به احراز هویت از آن استفاده کند.

در زیر فهرستی از بهترین پلتفرم‌های وام‌دهی حوزه دیفای را مشاهده می‌کنید.

  • آوی (Aave)
  • کامپاوند فایننس (Compound Finance)
  • میکر دائو (MakerDAO)
  • سینتتیکس (Synthetix)
  • کریم فایننس (Cream Finance)
  • بالانسر (Balancer)
  • یرن فایننس (Yearn Finance)
  • استلا (Stella)

پلتفرم وام دهی ارز دیجیتال ایرانی

در پلتفرم ایرانی صرافکس شما امکان «اعتبار دادن» و «اعتبار گرفتن» را دارید.

کاربران با انتقال و شارژ حساب سرمایه گذاری خود می‌توانند (از ارزهایی که در صرافکس قابل اعتبار دادن هستند) در ازای دریافت سود (Interest Rate) در مدت زمان مشخص دارایی خود را اعتبار دهند هر زمان که کاربر دیگری این وجه را دریافت کند، سوددهی آغاز می‌شود.

همچنین اگر نیاز به اعتبار دارید می‌توانید با تأمین وثیقه لازم، از اعتباری که دیگران فراهم می‌کنند وام بگیرید. برای این کار باید در صرافکس ثبت نام کرده و حسابتان را شارژ کنید.

انواع وام‌های ارز دیجیتال

وام‌های ارز دیجیتال انواع مختلفی دارد که در ادامه با مهم‌ترین آن‌ها آَشنا خواهیم شد.

وام‌های وثیقه‌ای

این وام یکی از محبوب‌ترین انواع وام و شاید راحت‌ترین وام ارز دیجیتال است. در اکثر پلتفرم‌ها برای دریافت وام باید مقدار مشخصی ارز دیجیتال به عنوان وثیقه ارائه کنید.

در این پلتفرم‌ها معمولاً می‌توانید نسبت LTV را تعیین کنید؛ از آنجا که نوسانات ارزهای دیجیتال بسیار زیاد است، می‌توانید ریسک خود را با این نسبت کنترل کنید.

مثلاً اگر این نسبت 50 درصد باشد، یعنی دو برابر وامی‌که می‌خواهید باید وثیقه ارائه کنید. در صورتی که ارزش وثیقه در اثر کاهش قیمت ارز دیجیتال کمتر از ارزش وام یا مقدار مشخصی شود و به مقدار وثیقه اضافه نکنید، ممکن است دارایی شما لیکوید شود.

مزیت اصلی وام‌های نیازمند وثیقه این است که معمولاً لازم نیست اطلاعات شخصیتان را ارائه کنید که این امر روند دریافت وام را سرعت می‌بخشد. به ویژه برای کاربران ایرانی که در پلتفرم‌های معتبر امکان احراز هویت ندارند، این وام گزینه ایده آلی است.

فلش لون

فلش لون یا وام آنی نوعی وام ارز دیجیتال است که برای گرفتن آن به ارائه وثیقه نیاز نیست. تمام فرایند پرداخت و بازپرداخت فلش لون در یک بلوک تراکنش انجام می‌شود.

  • کاربر وام را می‌گیرد.
  • با آن ارز دیجیتال خریداری می‌کند.
  • ارز دیجیتال را می‌فروشد.
  • بلافاصله وام را بازپرداخت می‌کند.

فلش لون در پلتفرم‌های دیفای قابل دریافت است و معمولاً تریدرهای حرفه‌ای برای مقاصدی مانند آربیتراژ از آن استفاده می‌کنند.

از آنجا که این وام در یک تراکنش قرارداد هوشمند انجام می‌شود، اگر وام گیرنده در هر مرحله قابل به بازپرداخت آن نباشد، تراکنش معکوس شده و وام به او پرداخت نمی‌شود.

وام‌های بدون وثیقه

در وام‌های بدون نیاز به وثیقه، برخلاف وام‌های وثیقه‌ای، وام گیرنده باید موارد دیگری را به عنوان ضمانت تأمین کند. برای گرفتن این وام باید مراحل احراز هویت را در پلتفرم بگذرانید و پس از تائید شدن اعتبارتان می‌توانید وام را دریافت کنید.

از آنجا که در این نوع وام وثیقه‌ای به صورت ارز دیجیتال از وام گیرنده دریافت نمی‌شود، سرمایه‌گذاران چندان از این نوع وام‌دهی استقبال نمی‌کنند.

یافتن بهترین نرخ وام ارز دیجیتال

اما در نهایت به موضوع مهم نرخ وام‌های ارز دیجیتال می‌رسیم. هر پلتفرم نرخ‌های متفاوتی برای وام‌هایش دارد.

به طور معمول، نرخ وام ارزهای دیجیتال بین 3 تا 8 درصد است. با این حال، نرخ وام‌هایی که به صورت استیبل کوین پرداخت می‌شود بالاتر است و اغلب در چیزی بین 10 تا 18 درصد است.

به خاطر داشته باشید که هر پلتفرم وام دهی نرخ‌های متفاوتی برای کوین‌های مختلف دارد. بنابراین، برای پرداخت کمترین نرخ سود برای وام‌هایی که می‌گیرید و دریافت بیشترین سود برای دارایی‌هایی که قرض می‌دهید، ابتدا نرخ وام‌های هر ارز دیجیتال را در پلتفرم‌های مختلف مقایسه کنید.

تذکر: نرخ سود بیشتر برای قرض دادن دارایی همیشه ایده آل نیست و گاهی نرخ بهره بیشتر به معنی ریسک بیشتر سرمایه‌گذاری است.

مزایای وام‌های ارز دیجیتال

شما هم به احتمال زیاد با دردسرهای دریافت وام از بانک‌های سنتی آشنا هستید. نیاز به داشتن سپرده برای چند ماه، معرفی ضامن و کاغذبازی‌های مرسوم تنها بخشی از این مشکلات هستند. در مقابل، وام‌های ارز دیجیتال مزایایی دارند از جمله:

1. عدم بررسی سابقه اعتباری

هنگام گرفتن وام‌های ارز دیجیتال نیازی به داشتن امتیاز اعتباری ندارید و برخلاف وام‌های بانکی، سابقه اعتباری شما بررسی نمی‌شود.

2. دریافت سریع

برخلاف وام‌های سنتی که فرایند اعطای آن ممکن است چند روز تا چند ماه طول بکشد، معمولاً وام‌های ارز دیجیتال را می‌توانید در همان روز درخواست دریافت کنید.

3. نرخ بهره کم

نرخ بهره وام‌های ارز دیجیتال معمولاً از نرخ وام‌های بانکی سنتی کمتر است. با این حال، گرفتن وام‌های بزرگ ارز دیجیتال برای مصارف غیرضروری به دلیل نرخ بالای آن‌ها چندان منطقی نیست.

4. دیفای

حوزه امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای دسترسی تمام کاربران به وام‌های بدون نیاز به اعتماد و بدون دخالت شخص ثالث را آسان کرده است. گرفتن وام ارز دیجیتال دیفای به هیچ گونه فرآیند تأییدی مانند ثبت نام و احراز هویت نیاز ندارد.

سخن پایانی

چه به عنوان سرمایه‌گذار چه وام گیرنده، اگر علاقه‌مند به استفاده از پلتفرم‌های وام‌دهی ارز دیجیتال هستید، لازم است ابتدا در این زمینه دانش کسب کنید و به طور کامل در مورد پلتفرم تحقیق کنید.

استفاده از پلتفرم‌های قابل اعتماد برای وام گرفتن یا قرض دادن ارز دیجیتالتان می‌تواند مزایای مختلفی داشته باشد.

5/5 - (1 امتیاز)
دکمه بازگشت به بالا