پیش بینی قیمت اتریوم در سال 2025 حاکی از ادامه روند صعودی قیمت این ارز دیجیتال است. با توجه به با افزایش استقبال از اتریوم، ارتقاهایی که قرار است در سه ماهه اول سال 2025 رخ دهد و رشد شبکه، قیمت اتریوم میتواند مرز 5 هزار دلار را بشکند و سقف تاریخی جدیدی تشکیل دهد.
در مقابل، اعمال قوانین سختگیرانهتر بر روی ارزهای دیجیتال و افزایش ترس و تردید در بازار میتواند قیمت اتریوم را تا محدوده ۲۹۱۷ دلار پایین بکشاند.
با توجه به احساسات بازار، میانگین قیمت اتریوم در سال 2025 میتواند در حدود 3392 دلار باشد.
خلاصه ای از ارز دیجیتال اتریوم
اتریوم (Ethereum) یک شبکه بلاکچین غیرمتمرکز است که کاربران میتوانند از توکن بومی آن (ETH) برای انجام تراکنش، کسب سود استیکینگ، استفاده از ان اف تی، خرید و فروش ارزهای دیجیتال، بازی کردن، استفاده از رسانههای اجتماعی و … استفاده کنند.
اتریوم اساساً یک پلتفرم غیرمتمرکز و منبع باز است که در سال 2014 توسط برنامهنویس کانادایی به نام ویتالیک بوترین طراحی شد. برخلاف سیستمهای سنتی که بر روی سرورهای متمرکز کار میکنند، اتریوم بر روی شبکهای وسیع و به هم پیوسته از کامپیوترها که به آنها نود یا گره گفته میشود، اجرا میشود.
بسیاری اتریوم را آینده اینترنت میدانند. اگر پلتفرمهای متمرکز مانند اپ استور اپل، وب ۲.۰ باشند، شبکه غیرمتمرکز و کاربر محوری مانند اتریوم، وب ۳.۰ است.
در بستر اتریوم، توسعه دهندگان میتوانند برنامههای غیرمتمرکز یا دیاَپ (DApps)، امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای (DeFi) و صرافیهای غیرمتمرکز (DEX) خود را راهاندازی کنند.
اتریوم چگونه کار می کند؟
اتریوم یک محیط اجرایی به نام ماشین مجازی اتریوم (EVM) دارد. نحوه انجام تراکنش در اتریوم به زبان ساده به این شرح است:
- هنگامی که یک تراکنش یک قرارداد هوشمند را فعال میکند، تمام نودهای شبکه تمام دستورالعملهای لازم را اجرا میکنند.
- همه نودها ماشین مجازی اتریوم را به عنوان بخشی از فرایند تأیید بلوک اجرا میکنند؛ به این ترتیب که نودها تمام تراکنشهای موجود در بلوک را بررسی کرده و کدی را که تراکنش ثبت شده در ماشین مجازی فعال کرده، اجرا میکنند.
- تمام نودهای شبکه باید مجموعه یکسانی از محاسبات را انجام میدهد تا دفتر کل (لجر) همه نودها همگام باشد.
- هر تراکنش باید شامل موارد زیر باشد:
- حد گس
- کارمزد تراکنش که فرستنده مایل است برای تراکنش بپردازد.
- اگر مجموع گس مورد نیاز برای پردازش تراکنش کمتر یا مساوی حد مجاز گس باشد، تراکنش انجام میشود و اگر کل گس مورد نیاز بیش از حد گس باشد، تراکنش پردازش نمیشود و گس پرداخت شده از بین میرود.
- بنابراین بهتر است تراکنشهایی با حد مجاز گس بالاتر از مقدار تقریبی ارسال شود تا شانس آن برای پردازش شدن بیشتر باشد.
ویژگی های اتریوم
- قراردادهای هوشمند: اتریوم بستری برای ساخت و استقرار قراردادهای هوشمند است. قراردادهای هوشمند عمدتاً با استفاده از زبان برنامهنویسی سالیدیتی ایجاد میشوند. سالیدیتی یک زبان برنامهنویسی شی گرا است که یادگیری آن نسبتاً آسان است.
- ماشین مجازی اتریوم (EVM): این قابلیت به عنوان یک محیط زمان اجرا (ران تایم) برای کامپایل کردن و استقرار قراردادهای هوشمند مبتنی بر اتریوم طراحی شده است.
- اتر: اتر ارز دیجیتال شبکه اتریوم است. اتر تنها روش مجاز برای پرداخت هزینه تراکنش گس در شبکه اتریوم است.
- برنامههای غیرمتمرکز یا دیاَپ (Daps): کد بک اند دیاپها در یک شبکه غیرمتمرکز همتا به همتا اجرا میشود. این برنامهها ممکن است یک رابط کاربری و فرانت اند برای اجرای دستورهای مختلف و جستجوی داده از بک اند داشته باشند.
- سازمانهای خودگردان غیرمتمرکز یا دائو (DAO): دائو یک سازمان غیرمتمرکز است که به شیوهای دموکراتیک و غیرمتمرکز کار میکند. تصمیمگیری در دائو از طریق قراردادهای هوشمند یا سیستمهای رأیگیری غیرمتمرکز در سازمان انجام میشود.
ساختار و معماری اتریوم
اتریوم بلاکچین پیچیدهای دارد که شامل اجزاء متعددی است. برخی از مهمترین اجزای ساختار اتریوم و نقش هر کدام به شرح زیر است:
ماشین مجازی اتریوم (EVM)
این ماشین مغز شبکه اتریوم است که قراردادهای هوشمند را اجرا میکند و تراکنشها را مدیریت میکند. ماشین مجازی اتریوم بر عملکرد درست تمام قسمتهای شبکه نظارت میکند.
اتر
اتر (ETH) ارز دیجیتال بلاکچین اتریوم است. از اتر برای پرداخت هزینههای انتقال و خدمات محاسباتی استفاده میشود و نقش مهمی در مکانیسم اثبات سهام اتریوم ایفا میکند؛ نودهای تأییدکننده تراکنش ارز اتر را در شبکه استیک میکنند و امنیت شبکه را تأمین میکنند.
گس
گس (gas) مانند سوختی است که انرژی لازم برای انجام تمام فعالیتهای درون بلاکچین را تأمین میکند. برای استفاده از شبکه اتریوم باید هزینه گس را در قالب ارز اتر پرداخت کرد.
تراکنشها
تراکنشها به معنای انتقال مقدار یا داده بین حسابهای مختلف است. هر تراکنش شامل جزئیات مهم آدرس فرستنده، آدرس گیرنده، مقدار اتر ارسال شده، و دادههای اختیاری برای قراردادهای هوشمند است.
نودها و شبکه
نودها اساساً ستون فقرات بلاکچین اتریوم هستند. این نودها هستند که بلاکچین را سر پا نگه میدارند و اعتبار تراکنشها را تأیید میکنند.
در اتریوم چند نوع نود وجود دارد: نودهای کامل مسئول نگهداری کل شبکه و بررسی تمام تراکنشها و بلوکها هستند. نودهای سبک فقط بخشی از سیستم را در خود ذخیره میکنند و برای بررسی مجدد دادهها به نودهای کامل وابسته هستند. و نودهای آرشیوی کل تاریخچه بلاکچین را ذخیره میکنند.
مکانیسمهای اجماع
در ابتدا، اتریوم از الگوریتم اثبات کار (PoW) استفاده میکرد و ماینرها با حل معماهای ریاضی تراکنشها را پردازش کرده و به بلوک اضافه میکردند. اما این مکانیسم انرژی زیادی مصرف میکند و قابلیت مقیاسپذیری ندارد.
حالا، کل اکوسیستم اتریوم در حال تغییر به مکانیسم اثبات سهام (PoS) است که در آن اعتبارسنجها بر اساس میزان کوین اتری که دارند و مایل به استیک کردن آن هستند، بلوکهای جدید را ایجاد میکنند.
هدف از این تغییر مصرف انرژی کمتر و افزایش سرعت و مقیاسپذیری شبکه است.
قراردادهای هوشمند
قراردادهای هوشمند برنامههای خودکاری هستند که به طور خودکار و بدون نیاز به هیچ واسطهای اجرا میشوند. این قراردادها به زبانهایی مانند سالیدیتی و وایپر نوشته شدهاند و در صورت برآورد شدن شروط از پیش تعیین شده فعال شده و کار خود را در ماشین مجازی انجام میدهند.
برنامههای غیرمتمرکز
برنامههای غیرمتمرکز یا دیاَپها (dApp) نرم افزارهای منبع باز هستند که اغلب از توکنها برای جلب مشارکت افراد استفاده میکنند.
برخی از دیاپهای معروف عبارتاند از صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ، بازی غیرمتمرکز کریپتوکیتیز، و پلتفرم وامدهی میکر دائو که در آنها همه چیز بدون دخالت و نظارت مرجع مرکزی اتفاق میافتد.
کاربرد ارز دیجیتال اتریوم چیست؟
اتریوم کاربردهای متنوعی دارد؛ در اینجا با چند مورد از مهمترین آنها آشنا میشویم:
- برنامههای مالی غیرمتمرکز (دیفای): از معروفترین برنامههای دیفای در شبکه اتریوم میتوان به صرافیهای غیرمتمرکز، پلتفرمهای وامدهی و استیبل کوینها اشاره کرد.
- توکنهای غیر مثلی (NFT) و مجموعههای دیجیتال: اتریوم محبوبترین بستر برای ایجاد و معامله ان اف تیها است.
- قراردادهای هوشمند و دیاَپها: از دیاپها میتوان در حوزههای مختلف مانند دیفای، ان اف تی، رأیدهی و سلامت استفاده کرد.
- مدیریت زنجیره تأمین و قابلیت ردیابی: شرکتهای بزرگی مانند وال مارت و آی بی ام از اتریوم در زنجیره تأمین خود استفاده میکند.
- بازی: در صنعت گیمینگ از قابلیتهای اتریوم مانند ان اف تی در بازیها استفاده میشود. اکسی اینفینیتی، دیسنترالند و سندباکس از محبوبترین بازیهای بلاکچینی هستند.
- ردیابی انتشار انرژی و کربن: اتریوم از اوراکلهای بلاکچین برای جمعآوری دادههای خارجی در مورد میزان انتشار انرژی و کربن از طریق حمل و نقل، معادن، تولید و … استفاده میکند.
- مدیریت دادههای بهداشت و درمان: اتریوم از طریق اوراکلهای بلاکچین به منابع داده خارج از بلاکچین دسترسی پیدا میکند و دادههای حساس پزشکی را به صورت دقیق، شفاف و بدون دخالت خارجی ذخیره و مدیریت میکند.
- حاکمیت و دائو: اتریوم نقش مهمی در ایجاد سیستمهای کارآمد تصمیمگیری دارد. سازمانها به کمک این سیستمها تصمیمهای یکپارچهتری میگیرند.
- پرداخت و حوالههای برون مرزی: اتریوم از طریق دیاپهای مربوطه فرایند ارسال و دریافت وجه بینالمللی را سریعتر، ارزانتر و آسانتر میکند.
تاریخچه قیمت ارز دیجیتال اتریوم

در 7 اوت 2015، اولین تراکنش اتریوم با استفاده از هش تراکنش بلوک 46147 انجام شد.
از زمان معرفی اتریوم در سال 2015، قیمت این ارز در بیشتر ماههای سال 2015 کمتر از 1 دلار بود، اما در مارس 2016 قیمت آن از مرز 10 دلار عبور کرد تا جایی که در 4 مارس برای مدت کوتاهی به 10.03 دلار رسید.
تا سال 2017، اتریوم محبوبیت بیشتری پیدا کرد و در می 2017 قیمت هر کوین آن به مرز 100 دلار رسید. در پایان سال 2017، قیمت اتریوم به 774.69 دلار رسید و در هفته اول سال 2018 از مرز 1000 دلار عبور کرد.
پس از این رشد بیسابقه، اتریوم نیز در جریان سقوط بازار ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۱۸ (که به عنوان سقوط بیت کوین نیز شناخته میشود) شاهد کاهش ارزش وحشتناکی شد و تا پایان سال ۲۰۱۸ قیمت هر کوین آن به زیر ۱۰۰ دلار کاهش یافت.
از سال 2019 تا 2021، اتریوم بار دیگر به رشد خود ادامه داد و در 9 نوامبر 2021 به بالاترین قیمت تاریخی خود یعنی 4815 دلار رسید.
قیمت اتریوم در نیمه اول سال 2022 نزولی بود و برای مدت کوتاهی به زیر 900 دلار رسید. از آن به بعد، قیمت اتریوم روند صعودی مستمری داشته و چند بار به بالای مقاومت 4000 دلاری رسیده اما نتوانسته این سطح را نگه دارد.
در حال حاضر، اتریوم در محدوده قیمتی 3433 دلاری معامله میشود.
وضعیت توسعه و رودمپ اتریوم
ویتالیک بوترین اخیراً یک نقشه راه برای آینده اتریوم منتشر کرده است و در آن بهروزرسانیهای اتریوم که آینده نزدیک آن را شکل میدهند، توضیح میدهد.
آخرین ارتقاء شبکه اتریوم، آپدیت دنکان (Dencun)، قابلیت پروتو-دنکشاردینگ (EIP-4844) را برای بهبود کارایی لایه 2 معرفی کرد.
در مراحل ذکر شده در رودمپ به چالشهای فعلی شبکه پرداخته شده و مسیر را برای رسیدن به شبکهای قویتر، مقیاسپذیرتر و ایمنتر هموار میشود.
مراحل اصلی رودمپ جدید اتریوم به صورت خلاصه عبارتاند از:
- مرج (The Merge) – انتقال از الگوریتم اثبات کار به اثبات سهام
- اسکورج (The Scourge) – افزایش مقیاسپذیری از طریق رول آپها و رسیدن به توان پردازش 100000 تراکنش در ثانیه
- وِرج (The Verge) – افزایش اطمینانپذیری تراکنشها و به حداقل رساندن خطرات ناشی از «حداکثر ارزش قابل استخراج» (MEV)
- سرج (The Surge) – ساده کردن تأیید بلوکهای تراکنش با استفاده از درختان ورکل
- پرج (The Purge) – کاهش خیره سازی دادههای تاریخی
- اسپلرج (The Splurge) – پیادهسازی آپدیتهای مختلف کوچکتر اما ضروری برای اصلاح پروتکل اتریوم
مزایا و معایب اتریوم
اتریوم دومین ارز دیجیتال بزرگ و یکی از محبوبترین ارزها در بازار کریپتوکارنسی است. از مهمترین مزایای اتریوم عبارتاند از:
- شبکه قوی و قابل اعتماد
- تراکنشهای سریع
- منبع باز برای توسعه دهندگان
- امنیت بالا
- تحت حمایت مؤسسات مالی بزرگ، از جمله ING.
مانند هر ارز دیجیتال دیگر، اتریوم هم با وجود تمام نکات مثبت ایرادهایی دارد. برخی از مهمترین معایب اتریوم عبارتاند از:
- این شبکه میزبان ارزها و برنامههای بسیاری است که به تدریج فشار روی شبکه را افزایش میدهد.
- ارزش بازار بزرگ اتریوم ممکن است منجر به کاهش سرعت رشد آن در بلندمدت شود.
- شبکههای رقیب در حال کار کردن بر روی معایب اتریوم و گرفتن جای آن هستند.
تحلیل فاندامنتال اتریوم
در میان عوامل مختلف دخیل در تحلیل بنیادی ارز اتریوم، چند مورد مهم زیر را بررسی خواهیم کرد:
1. تیم توسعه
تیم اتریوم نقش مهمی در تحلیل فاندامنتال این ارز دیجیتال دارد. اتریوم به رهبری ویتالیک بوترین، دارای یک گروه با استعداد و اختصاصی از توسعهدهندگان، محققان و مشارکتکنندگان است که به صورت مداوم برای بهبود این پلتفرم تلاش میکنند.
تخصص اعضای گروه در فناوری بلاکچین به نوآوری و پیشتاز ماندن این بلاکچین کمک میکند. اعضای تیم با تلاشهای جمعی خود دائماً در جهت افزایش مقیاسپذیری، ایمنی و کارآمدی اتریوم تلاش میکنند.
این تیم قوی پشت اتریوم یکی از دلایلی است که باعث شده است تا اتریوم به طور گسترده مورد استقبال قرار گیرد و بتواند سرمایهگذاران و توسعهدهندگان را به خود جذب کند.
2. وایت پیپر اتریوم
وایت پیپر اتریوم، این شبکه را به عنوان پلتفرمی معرفی میکند که قابلیت قرارداد هوشمند را از طریق فناوری بلاکچین ارائه میکند.
در وایت پیپر اتریوم بر ویژگیهای حیاتی سیستم مانند استقلال کاربر و حریم خصوصی او تأکید میشود و وجوه تمایز آن با دیگر بلاکچینها را معرفی میکند.
در وایت پیپر اتریوم نحوه توسعه اکوسیستمی که در آن توسعهدهندگان میتوانند برنامههای غیرمتمرکز را با امنیت بالا بسازند توضیح داده شده است.
این وایت پیپر نقش پر رنگی در تقاضای بازار برای اتریوم است و این ارز کمک کرده تا دومین ارز دیجیتال بزرگ از نظر ارزش بازار باشد.
3. توکنومیکس اتریوم
توکنومیکس یا اقتصاد توکنی به معنای نظام اقتصادی حاکم بر بلاکچین است و شامل عرضه و وضعیت توزیع ارز بومی اتریوم یعنی ETH یا همان اتریوم است.
برخلاف بیت کوین که فقط 21 میلیون واحد از آن عرضه خواهد شد، هیچ محدودیتی برای عرضه کل اتریوم وجود ندارد.
هر سال 18 میلیون اتریوم وارد گردش میشود و تورم این ارز بهگونهای طراحی شده است که به مرور کاهش یابد.
نرخ تولید کوینهای جدید اتریوم به عوامل مختلفی از جمله پاداش بلوک و کارمزد تراکنش بستگی دارد. ماینرها برای اعتبارسنجی تراکنشها و ایمنسازی شبکه، اتریوم جدید پاداش میگیرند.
همچنین، کاربران برای اجرای قراردادهای هوشمند یا انتقال وجه در پلتفرم اتریوم باید هزینه تراکنش را به صورت اتریوم بپردازند.
4. کاربردهای اتریوم
شبکه و ارز دیجیتال کاربردهای مختلفی در دنیای واقعی دارد که مهمترین آنها عبارتاند از:
- برنامههای غیرمتمرکز (دیاپها)
- قراردادهای هوشمند
- عرضه اولیه کوین (تأمین سرمایه جمعی یا کراودفاندینگ)
- استیبل کوینها
- امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای
- توکنیزه کردن داراییها
- تأیید هویت
- مدیریت زنجیره تأمین
این کاربردهای اتریوم در دنیای واقعی نشان میدهد که اتریوم میتواند حوزههای مختلف صنعت و فنّاوری را متحول کند.
اقتصاد توکنی اتریوم
در سپتامبر 2021، حدود 117.5 میلیون کوین اتریوم در گردش بود که 72 میلیون آن در بلوک جنسیس یا پیدایش – اولین بلوک در بلاکچین اتریوم – صادر شد.
از این 72 میلیون کوین، 60 میلیون به مشارکتکنندگان اولیه در فروش جمعی در سال 2014 که بودجه پروژه را تأمین کردند، و 12 میلیون به صندوق توسعه اختصاص یافت.
کوینهای باقیمانده در قالب پاداش بلوک برای استخراجکنندگان فعال در شبکه اتریوم صادر شده است. پاداش اولیه استخراج در سال 2015 معادل 5 اتریوم به ازای هر بلوک بود، که بعداً در اواخر سال 2017 به 3 اتریوم کاهش یافت و سپس در اوایل سال 2019 به 2 اتریوم کاهش یافت.
میانگین زمان استخراج یک بلوک اتریوم حدود 13 تا 15 ثانیه است.
در اولین روزهای سال 1403 عرضه در گردش اتریوم در حدود 120.45 میلیون کوین است.
لازم به ذکر است که عرضه کل اتریوم بر خلاف بیت کوین هیچ محدودیتی ندارد.
ارزش بازار | 415.32 میلیارد دلار |
حجم معاملات 24 ساعت گذشته | 34 میلیارد دلار |
رتبه | 2 |
عرضه کل | نامحدود |
عرضه در گردش | 120.45 میلیارد واحد |
بالاترین قیمت تاریخی | 4891 دلار (25 آبان 1400) |
پایینترین قیمت تاریخی | 0.4209 دلار (30 مهر 1394) |
پیش بینی کوتاه مدت قیمت اتریوم
قرار است بهروزرسانی پکترا در سه ماهه اول سال 2025 یعنی تا آخر سال 1403 انجام شود. در این آپدیت، دو بهروزرسانی از قبل برنامهریزیشده یعنی پراگ و الکترا را در یک ارتقاء جامع و واحد ادغام میشوند.
این آپدیت به افزایش مقیاسپذیری و عملکرد اتریوم کمک میکند و میتواند موجب محبوبیت بیشتر و رشد ارزش شبکه شود.
در نیمه اول سال 2025، انتظار میرود قیمت اتریوم مسیر صعودی خود را حفظ کرده و با عبور از مرز 5000 دلاری، سقفهای تاریخی جدیدی تشکیل دهد.
پیش بینی قیمت اتریوم در سال 2025
اتریوم در اکتبر 2024 به سطح فیبوناچی 2560 دلار برخورد کرد که این یک سیگنال بسیار صعودی است. در چارت قیمت میتوان شکلگیری الگوی فنجان و دسته صعودی را دید.
طبق این الگو و با توجه به اخبار مثبت فاندامنتال اتریوم در سال آینده میلادی میتوان انتظار داشت روند صعودی قیمت اتریوم را به بالای 5000 دلار و در بهترین حالت تا نزدیکی 10000 دلار برساند.
پیش بینی قیمت اتریوم در سال 2030
با توجه به عواملی مانند رشد مداوم شبکه اتریوم، افزایش جریان ورودی، رشد بیشتر بازار و افزایش پذیرش ارزهای دیجیتال، قیمت اتریوم احتمالاً تا سال 2030 شاهد رشد چند برابری خواهد بود.
طبق پیش بینی قیمت اتریوم وب سایت کوین پدیا (CoinPedia)، روند رو به رشد بلند مدت اتریوم میتواند قیمت این ارز دیجیتال را سال 2030 به سقف تاریخی 15575 دلار برساند. در حالی که حداقل قیمت ممکن است 12647 دلار باشد.
خلاصه ای از آنچه در مورد پیش بینی قیمت اتریوم گفته شد:
در هفته آخر پاییز 1403 اتریوم با رسیدن به مقاومت قوی محدوده 4000 دلاری بار دیگر شاهد ریزش بوده و حالا (4 دی) در محدوده 3433 دلار معامله میشود.
این در حالی است که اتریوم آپدیتهای مهمی برای سه ماه ابتدایی 2025 برنامهریزی کرده است که به افزایش مقیاسپذیری و سرعت شبکه کمک میکند. این اتفاق میتوانند به رشد قیمت اتریوم کمک کرده و احتمالاً قیمت این ارز را به بیش از 5000 دلار برساند.
لازم به ذکر است که این پیشبینیها به معنای توصیه به سرمایهگذاری نیست و شما باید قبل از هر گونه سرمایهگذاری شخصاً در مورد اتریوم تحقیق کنید.